Omgeving | Grenzeloze Natuur

Borger

De Wieden

Dolder Summerveld

Drents Friese Wold 1

Drents Friese Wold 2

Dwingelderveld

Ganzenpoel

Weerribben

Vele nationale parken in de buurt van ons vakantiepark


Nationaal Park het “Drents-Friese Wold” (500 m)

Bungalowpark Hoogersmilde ligt aan de rand van het Nationaal Park het “Drents-Friese Wold”. Dit Nationaal Park en de wijde omgeving is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland.

Naast bos is het Drents-Friese Wold vooral bekend vanwege De Kale duinen, of chiquer, het Aekingerzand. Dit stuifzandgebied is groot genoeg om de wind de kans te geven het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.

Aan de zuidwest kant van het gebied, rondom het dorp Doldersum, vindt u het Doldersummer- en Wapserveld. Een groot heidegebied.

De zwarte specht staat symbool voor het grote bosgebied in het Drents-Friese Wold. De zwarte specht zien is best lastig, maar horen lukt wel soms wel.

Meer info: Nationaalpark Drents-Fiese Wold en Drents-Friese Wold: 6100 ha grenzeloze natuur

Nationaal Park Dwingelderveld (12 km)

Op een kwartiertje rijden van ons vakantiepark ligt het Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa. U vindt hier zeldzame dieren en planten, zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes, bos, en stuifzand.

In de omringende schilderachtige esdorpen zoals Ruinen en Dwingeloo is de cultuurhistorie van pakweg een eeuw geleden nog tastbaar aanwezig. Het gebied telt meer dan zestig vennen en veenmoerasjes. Er lopen twee kudden Drentse heideschapen rond.

Meer info: Nationaalpark Dwingelderveld

Nationaal Park De Wieden (35 km)

De Wieden in de Kop van Overijssel is met 5700 ha water, riet, gras- en hooilanden en moerasbos een van de grotere gebieden van de Vereniging Natuurmonumenten. Samen met De Weerribben van Staatsbosbeheer vormt De Wieden het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van West-Europa. Ga hier zeker een dagje heen en combineer het met een bezoek aan het gezellige dorp Giethoorn.

Meer info: De Wieden

Nationaal Park De Weerribben (40 km)

De Weerribben is uniek. Samen met De Wieden is dit het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het gebied is een oase van ruimte en rust voor planten, dieren en mensen.

Genieten van een kanotocht tussen de rietkragen, varen langs bloemrijke hooilanden of genieten van het geheimzinnige moerasbos… het kan allemaal in De Weerribben.

Meer info: De Weerribben

Overige belevenissen in de natuur


Schoonloo (24 km)

Dit gebied ligt op een Drents plateau. Er zijn veel bijzondere planten en dieren, bijv. de das en de veenbesparelmoervlinder. Verscholen in het groen vindt u de speelvijver waarin gezwommen kan worden.

Boswachterij Gieten-Borger (37 km)

U vindt hier het Boomkroonpad waar u kunt wandelen door de toppen van de bomen. Ook is er een paardentram en spartelvijver. De bossen van Gieten en Borger zijn stil en uitgestrekt, u kunt er heerlijk fietsen en wandelen.

Boswachterij Exloo (39 km)

Dit natuurgebied ligt op de Drenthsche Hondsrug. Naald- en loofbos, stuifzanden en open heide wisselen elkaar af waardoor het een heerlijk gebied is om te wandelen en fietsen. U vindt er ook hunebed D30.

Bijzondere (natuur)tuinen


Tuin van Joke Kuiperij (28 km)

4000m² grote tuin met verschillende delen met eigen sfeer.

Meer info: De Tuin van Joke Kuiperij

De Tuinen van Mien Ruys (45 Km)

In Dedemsvaart ligt een groen monument van 25000 m2 dat is ontstaan door de creativiteit en het enthousiasme van één vrouw. Tuinarchitect Mien Ruys heeft zeventig jaar lang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin te maken.

Meer info: De Tuinen van Mien Ruys

Ga terug naar “Omgeving”